HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 8, 21 feb. 2008

Een nieuwe plek

December 2004. Een dip, een diepe dip. Ik kan mijn werk niet meer doen. Veel te zwaar, al die jaren. Dag collega's, dag gemeente, dag bezwaarschriften. Tijd voor mezelf, voor herstel. Een nieuwe weg vinden.
Februari 2007. Ik sta op een weidse open akker. Het is guur en nat. Kaal land. Een boerderij. Zie ik het zitten om hier vrijwilligerswerk te gaan doen? Na een gesprek met Wouter en Katinka besluit ik het te proberen. Een ochtend in de week. Met mín knieën op de grond, groente oogsten. Het bevalt. Niet denken maar doen. Fijn met mijn handen bezig.
In november 2007 pak ik er nog een ochtend bij. Inpakken. De kratjes voor de abonnees. Sla, broccoli, bietjes. Ze gaan allemaal door mijn handen. Dat bevalt ook.
Dan is het tijd om nieuw werk te gaan zoeken. Eerst maar een reïntegratieplaats. Weer wennen aan een wekelijks ritme. Administratie, dat moet het maar gaan worden als baan voor de toekomst. Kan het op de boerderij? Ja, het kan. En daar ben ik nu dan. Op 't Leeuweriksveld achter de computer. Nu nog voor 12 uurtjes in de week, maar dat worden er uiteindelijk 20. Een stage/reïntegratieplek voor mij. En als het gaat lukken om meer abonnees te krijgen, dan is er hoop op wat betaalde uurtjes na mijn stage. Mijn stage duurt tot eind april 2008.
Nu ik hier al zo lang rondloop werd het hoog tijd om mij voor te stellen. Mijn naam is Irene Huitsing. Er lopen nu dus twee Irenes rond op de boerderij, handig... Ik ben 38 jaar en woon in Hoogeveen. Ik ben altijd al een natuurgenieter geweest en eet al zo'n jaar of vijftien biologisch. Werken op een biologische boerderij was altijd een droom en het bevalt me hier prima op 't Leeuweriksveld. Leuk werk, fijne collega's en een leuke sfeer. En twee lieve poezen die zich af en toe lekker laten aaien. In mijn vrije tijd mag ik graag dansen en kletsen met vriendinnen. Daarnaast roei ik regelmatig en doe ik aan yoga.
Ik hoop dat ik in de toekomst nog veel werk mag verrichten voor 't Leeuweriksveld en dat ik hier nog lang kan blijven werken.
Tot ziens enne .... als u in de toekomst een Irene van 't Leeuweriksveld aan de lijn krijgt, bedenk dan dat het de ervaren Irene kan zijn die er al 8 jaar werkt of de (nog) onervaren stagiaire! Groetjes,

Irene Huitsing

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Prei 't Leeuweriksveld
Schorseneren    van Geffen, Lelystad
Komkommer via de Zaai-ster (Italië)
Spruiten Zorgboerderij Emmeloord
Veldsla Jochum de Boer, Friesland

Volgende week verwacht: Knolselderij, zuurkool, taugé, linzen, winterpostelein.

Twee verzoekjes:
- Wilt u bij betalingen a.u.b. uw abonneenummer (postcode + huisnummer) vermelden? Soms weten we niet zeker van wie een betaling afkomstig is.
- We hebben het liefst dat u zoveel mogelijk betalingen bundelt. Als u in plaats van elke week 1x/maand of 1x/kwartaal betaalt, scheelt het ons bankkosten en administratief werk. (Vooraf of halverwege de periode.)

Versaanbod voor week 9:
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.

Aanbieding:
Taugé/150g (zelf verpakt) 0.95
Nasigroenten gesn./300g 1.70

Recepten

Schorseneren met kerrie-kaassaus

500 gr. schorseneren, azijn, zout, peper, 1 ui, 25 gr. hazelnoten.
Voor de saus: 1 dl. slagroom, 1 dl witte, droge wijn, ½ theel. kerrie, gesnipperde peterselie, 50 gr. mosterdkaas.


Schil de schorseneren met een dunschiller onder koud stromend water en snijd ze in stukjes van 5-6 cm. Bewaar de groente tot gebruik in ruim koud water met azijn. Kook de schorseneren in ca. ½ l. water met iets azijn en zout. Snipper de ui en hak de noten fijn.
De saus: Breng de slagroom en de wijn met de kerrie aan de kook en laat het vocht op een hoog vuur tot ca. de helft inkoken. Voeg de ui, hazelnoten en peterselie toe en laat de saus nog een minuutje zachtjes doorpruttelen. Roer de helft van de kaas door de saus en voeg naar smaak zout en peper toe. Giet de schorseneren af in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Leg ze in een schaal. Schenk de saus erover en strooi de rest van de kaas erover. Serveer direct.

Veldsla-maaltijdsalade

250 g aardappels.
Dressing: stukje ui, ½ dl. zure room, zout, citroensap naar smaak, 100 g veldsla, 1 blikje tonijn, 1 vleestomaat.
Garnering: 2 eetl. pijnboompitten.


Aardappels schillen, in blokjes snijden en in 10 min. beetgaar koken. Intussen dressing maken: ui pellen, fijnsnijden en door de knoflookpers knijpen. Mengen met zure room, mayonaise, mosterd, zout, versgemalen peper, zout en citroensap naar smaak. Aardappels afgieten en direct mengen met de dressing. Iets laten afkoelen. Blikje tonijn opendraaien en tonijn laten uitlekken. Veldsla wassen, de blaadjes loshalen en goed laten uitlekken. Tomaat ontvellen en in stukjes snijden. Aardappelblokjes, veldsla, tonijn- en tomaatstukjes door elkaar scheppen. Pijnboompitten heel even goudgeel roosteren in een beetje olie (pas op voor aanbranden).

Komkommer gevuld met gehakt

1 kleine komkommer, 125 g gehakt, 1 beschuit, zout, peper, kerriepoeder, 1 eetl boter of margarine, paneermeel, 2 eetl. rozijnen.

Schil de komkommer, snij deze in de lengte door en schep de zaadjes eruit, zodat er 2 schuitjes ontstaan. Kook ze in ong. 5 min. in een beetje water en laat ze uitlekken. Maak het gehakt aan met de fijngewreven beschuit, zout, peper en kerriepoeder. Meng de rozijnen erdoor. Bij gebruik van de oven: vul de komkommerstukken met het gehakt en bestrooi ze met paneermeel. Leg hier en daar een klontje margarine. Plaats de gevulde komkommer in een vuurvaste schaal met een bodempje water en laat het gerecht in ong. 20 min. gaar en bruin worden in een matig warme oven (175°).
Zonder oven: bak het aangemaakte gehakt al roerende in de margarine gaar en bruin en vul hiermee de komkommerstukken. Verwarm ze nog ong. 10 min. in een pan met een bodempje water.
Lekker met gekookte aardappels.

Gegratineerde lange prei

4 preien, ong. 400 g. 1 ei, 200 g cottage cheese, 50 g oude kaas, 25 g broodkruim, 4 verse salieblaadjes of ½ theel. gedroogde salie, 1 theel. korianderzaad of ½ theel. korianderpoeder, olie of boter om in te vetten.

Oven voorverwarmen op 180°C. Donkergroene gedeelte van de prei wegsnijden. Prei in de lengete doorsnijden, goed afspoelen, ong. 10 min. blancheren en laten uitlekken. Kaas raspen. Salie fijn snijden, korianderzaad vijzelen, ei kloppen en mengen de cottage cheese, helft van oude kaas en kruiden. Prei in een ingevette ovenschaal leggen en het eikaasmengsel erover verdelen, brood verkruimelen, dit gaat gemakkelijk in een vijzel. Kruim mengen met de overgebleven kaas en over de prei strooien, Preischotel in 30-40 min. knapperig, goudbruin bakken.